luni, 30 aprilie 2012

Puii

De paste am avut musafiri ,pe un unchi din partea tatalui meu,au dorit sa le cumparam noi pui de gaina ,de la o farmacie veterinara,sunt testati ,se stie daca sunt cocosei sau gainuse,daca sunt de oua sau de carne,zis si facut,sotul s-a dus,sa faca comanda,era o lunga lista de asteptare.
Dupa doua saptamani intr-o seara ii suna telefonul:
-Alo ,va rog sa veniti sa luati pui
-Da, ajung imediat.
Revine cu 12 pui ,mici cat un ghemotoc de ata,piuie intruna,le pun mancare ,cumparata tot de la farmacie ,apa ,si ii ajuz intr-o cutie ,mare de carton,sa aiba loc sa se plimbe.Toata noaptea au piuit,ma gandesc eu cred ca le-a fost frig,cand ma uit in cutie unul dintre pui nu mai misca,ma intristez :
-Oare de ce a murit?
Fac curat in cutie,obser ca inca 2-3 pui sunt mai ametiti,ii pun intr-o paturica ,sa se incalzeasca ,dar nu am putut salva  un pui,eu plec la serviciu ,vine sotul acasa se uita la ei ,sunt ca niste copii ,cand intram in casa fuga in balcon sa vedem ce fac ,apoi plecam fiecare la treburile noastre.
-Ce rau imi pare de ei ,ma doare sufletul sa ii vad cum mor ,imi spune el la telefon.
-Trebuie sa ii ducem cat mai repede sa nu moara toti,cred ca nu stim noi cum sa ii ingrijim.
-Mai sunt doar 9 pui ..
-Trebuie sa mai cumparam macar 5 pui sa nu fie putini .
-Astazi ii duc la unchiul,dupa ce mai cumpar ,dar nu sunt de cei testati ,sunt pui micsti.
-Nu este nimic sunt buni .
Revin si eu acasa ,iau cutia cu puisori si plec cu ei la soare,cand se vad ei liberi incep sa alerge,prin iarba ,sa manince rame ,incearca si ei sa zgarme pamantul,le place la soare ,dorm asa in picioare ,parca ar fi niste batranei,se face umbra si ii pun in cutie este siracoare,asa ca trebuie sa ii duc cat mai repede in casa,noaptea nu au mai facut asa mare galagie ,am lasat paturica in cutia lor,o foloseau in loc de closca ,se ascundeau in ea sa se incalzeasca.
Dimineata cand ma duc sa vad ce fac ,un puisor era lesinat ,restul erau veseli si zglobi sareau sa iasa din cutie,cand vine sotul acasa il ia pe cel lesinat,parca era mort ,il duce in gradina si il pune in iarba ,la amiaz am mai cumparat 5 puisori ,dar acum sunt mai mici decat ceilalti se ghemuiesc print voinici .
Pregatesc cutria cu cei 13 puisori ,trebuie sa ii ducem la curte ,sa fie bine ingrijiti, coboara Jan cu ei la masina ,ii pune in port bagaj ,este cu un coleg de serviciu .
-Haide sa iti arat puisorul pe care l-am aruncat azidimineata ,uite aici in iarba.Cand se uita ,nu este puiul ,se auzea piuind prin iarba,bucuria lui il i-a si il pune si pe el in cutie langa ceilalti, a scapat cu viata ,mai ales ca nu a dat peste el o pisica sau un caine.
Asta a fost patania noastra cu puisori de gaina ,acum sunt bine mersi la curte ,alearga prin iarba,peste cateva saptamani ma duc sa ii vizitez ,dar cred ca nu o sa ii mai recunosc ,le vor creste penele ,vor fi marisori ,sper sa ramana cat mai multi din cei 14 puisori.








2 comentarii:

Blogul lui Jeny spunea...

Ai copilasi mamico. Sunt tare dragalasi puisorii. Si eu am fost la mama cand a scos clociotoarea puii, asa pe rand. Le dadeam cate o boaba de piper cu unt si apoi in cutie cu ei. Piuiau, papau, se jucau si adormeau. Da , o sa-i vezii puisorii mari , cu pene , si apoi ...in oala de supa.

Mirela spunea...

Cred ca acum sunt deja mari puisori mei ,sunt mai multi gainuse ,asa ca o sa pap oua de la ei.