sâmbătă, 11 decembrie 2010

Craciunul

In fiecare an, cind se apropie sarbatorile de iarna ,imi aduc aminte de sarbatorile cind eram copii,la bunici,era foarte frumos .In postul craciunului ,nu se minca de dulce ,la inceputul postului se fierbeau oalele sa nu ramina nimic de dulce pe ele,nu se tineau jocuri(hora)in sat pina in prima zi de craciun.Doamne ,parca acum simt mirosul de ceapa coapta ,pe jar,cartofi copti si mere.
Era zapada mare ,alba ,curata,aveam o saniuta mica facuta din lemn,uneori o legam de gitul ciinelui,ca sa ne traga ,in loc de cal.In ajunul craciunului ,copii mergeam in Pitarai,mergeam din casa in casa ,colindam si primeam :mere, biscuiti ,eugeni ,nuci,etc....Feciori satului se imbracau in costum national,cu cojoace mari ,facute din piele de oaie,umblau din casa in casa cu colinda,se numeau Colindeti,primeau :tuica,brinza,bani, dupa ce colindau tot satul se stringeau la unul dintre ei si faceam chef ,cu toate bucatele strinse din sat,acolo se stringea tot satul ,faceau joc,atunci nu erau formatii de muzica ,se juca dupa o fluiera,erau maiestri la cintat si jucat.Abia asteptam sa vedem colindeti,imi erau tare dragi colinzile lor ,cintate pe doua voci,offff doamne s-au pierdut toate in negura vremi,acum s-au mai pierdut din obiceiurile straveci.
   In juru orasului Calan,in satele invecinate,Chitid,Bosorod,Vilcele ,etc..in zilele craciunului se merge cu Calusarul,din casa in casa,iar seara se face la caminul cultural joc,ii spun joc fiinca este muzica populara.Acest obocei se poastreaza si in zilele noastre
In oras ,copiii merg cu colinda ,in seara de ajun,dar merg numai baieti,fetele stau acasa si asteapta sa vina colindatori.Eu sper ,macar in preasma sarbatorilor sa devenim mai buni,sa ne aduca sanatate ,fericireEu va doresc la toti care vizitati acest blog:.
De sfintele Sarbatori sa deschidem usa pentru oaspeti dragi, si inima pentru speranta bucurie si lumina. Sa fim mai buni si sa privim inainte cu incredere, stiind ca daca avem credinta, drumul din fata noastra va fi presarat cu impliniri.LA MULTI ANI

3 comentarii:

Alice Georgiana spunea...

Daca vrei sa faci bani din ceea ce scrii, incearca Blogmoney si inscrie-te!
http://aff.blogmoney.com?aid=2647&acid=223

Anonim spunea...

Of, Doamne , cate amintiri !!!! Copii fiind mergeam cu ajunul, cu steaua, iar apoi colindam toata noaptea, pe ulita , tineri fiind. Frumoase vremuri. Acum din pacate copii nu mai colinda frumos , ci doar ceva simplu , si nu vor decat bani...ce mere, covrigei...pacat , pt ca spiritul sarbatorilor e frumusetea colindelor si bucuria ca s-a nascut Mesia.

Mirela spunea...

Asa este,copii merg cu colinda doar pt. bani ,pacat ca se pierde totul in negura uitari.