Oraşul Călan este situat în regiunea centrală a ţării (Ţara Haţegului), este străbătut de râul Strei. Oraşul este situat pe drumul naţional 66, la o distanţă de 15 km de oraşul Simeria, la 10 km de municipiul Hunedoara şi la 28 de km de municipiul Deva- reşedinţa judeţului Hunedoara. Anexat, pe harta judeţului şi respectiv pe harta României, se poate observa poziţia geografică a oraşului Călan. Distanţa până la graniţa cu Ungaria este de circa 200 km.
Atestat documentar in anul 1387, orasul Calan este asezat pe locul unei asezari rurale din Dacia Romana. Nenumarate dovezi materiale (fragmente de ceramica arsa, piatra slefuita, cremene, topoare, bratari din bronz etc.) au fost descoperite in satele Valea Sangeorgiu, Santamarie de Piatra, Strei Sacel si Strei, atestand prezenta omului pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri.
In perioada feudala se constata existenta Tarii Hategului, care cuprindea si satele de pe actuala vatra a Calanului. Dupa al doilea Razboi Mondial, Calanul a devenit un puternic centru al siderurgiei romanesti, recunoscut prin productia de fonta cenusie, cocs metalurgic si piese turnate. Anul 1961 reprezinta data la care Calanul a devenit oras.
Aceasta este o scurta istorie a orasului meu natal,o sa prezint si in imagini ,fata actuala a orasului .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu