duminică, 20 iunie 2010

FLORII






Am o pasiune sa cresc flori in balconul meu,imi plac cel mai mult florile care infloresc,desi mai am si cite una care este doar de decor,o sa va arat citeva din ele,sper sa va scaldati ochii si voi

STREIUL


Aici este o poza de pe raul Strei,la baraj,acolo clocoteste apa,vine prin cadere si se loveste de niste betoane.

STRADA


Este strada mea ,se numeste strada Bradului,pe o parte si pe alta sunt plantati brazi

PARCUL



Avem multe parcuri,raportat la suprafata orasului,acest parc este in fata casei de cultura

CASTELUL


Acest castel este copia ,la o scara mai mica ,a castelului Huniazilor din Hunedoara,este amplasat in parcul din centrul orasului

FINTINA


FANTANA ,NOAPTEA,ESTE MINDRIA ORASULUI

FINTINA


FINTINA ARTEZIANA,ZIUA

BISERICA


AICI ESTE BISERICA ORASULUI

ORASUL CALAN

Oraşul Călan este situat în regiunea centrală a ţării (Ţara Haţegului), este străbătut de râul Strei. Oraşul este situat pe drumul naţional 66, la o distanţă de 15 km de oraşul Simeria, la 10 km de municipiul Hunedoara şi la 28 de km de municipiul Deva- reşedinţa judeţului Hunedoara. Anexat, pe harta judeţului şi respectiv pe harta României, se poate observa poziţia geografică a oraşului Călan. Distanţa până la graniţa cu Ungaria este de circa 200 km.



Atestat documentar in anul 1387, orasul Calan este asezat pe locul unei asezari rurale din Dacia Romana. Nenumarate dovezi materiale (fragmente de ceramica arsa, piatra slefuita, cremene, topoare, bratari din bronz etc.) au fost descoperite in satele Valea Sangeorgiu, Santamarie de Piatra, Strei Sacel si Strei, atestand prezenta omului pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri.

In perioada feudala se constata existenta Tarii Hategului, care cuprindea si satele de pe actuala vatra a Calanului. Dupa al doilea Razboi Mondial, Calanul a devenit un puternic centru al siderurgiei romanesti, recunoscut prin productia de fonta cenusie, cocs metalurgic si piese turnate. Anul 1961 reprezinta data la care Calanul a devenit oras.
Aceasta este o scurta istorie a orasului meu natal,o sa prezint si in imagini ,fata actuala a orasului .

VRABIUTA



Ieri cind priveam pe geam,am vazut doi ciini care se jucau cu ceva in iarba,am zis ca este un sobolan,ca sunt destui in jurul blocului,dar cind am privit mai atent era un puisor de vrabie ,care tipa ca din gura de sarpe,ciini se jucau cu el asa cum pisica se joaca cu soarecele, inainte sa il manince.Mi-a parut rau de sarmana pasarica ,am coborit si am alungat ciini,cei fara de inima,puiutul era tot ud,zgribulit,nu putea sa zboare ,cred ca nici nu prea stie,l-am luat in casa si am gasit un loc in balconul meu,deja si-a mai revenit,geamul este deschis cind vrea poate sa zboare,este liber.